juhaniharjunharja Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!

Jumala on "kaikkivaltias"...

... koska Jumala on mielikuvitusolento. Ja ihmisen mielikuvitus luo niin jumalat kuin joulupukitkin. 

Toisaalta siis Jumala on ihmisen kulttuurinen mielikuvitusolento, jolle kultuurisesti on rakentunut kaikkivaltaisuus. Tosin mielikuvitus ei osaa kertoa, mitä se kaikkivaltaisuus oikeastaan loppujen lopuksi tarkoittaa. Kaikkivaltaisuus on sidonnainen myös kunkin yksilön tulkintaan institutionaalisesta kaikkivaltaisuudesta. Jota siis eri valtauskonnot kukin tavallaan kertoilee ja kuvailee eri aikakausiin sovitettuina tarinoina.

Tällä mielikuvituskertomuksella Jumalasta on valtaisa kulttuurinen voima, se on kuin geeni elimistössämme, kultuurigeeni eli meemi. Se on samalla yksilöihmisen joukkotunnistin kuulua johonkin joukkoon, olla suojassa joltakin. Se on myös poliittinen meemi. Vallan meemi. Alistumisen meemi. Alistamisen meemi. Mitä milloinkin ja suhteessa siihen sosiaaliseen kontekstiin, mihin satumme syntymään, missä satumme elämään. Ainakin hetken sen.

Mutta yhtä kaikki, uskonnoissa  ja jumalissa on kysymys mielikuvistamme ja kuvitelmistamme, kuten missä tahansa vaikuttavassa tarinassa, jonka joku omaksuu todekseen - ainakin joksikin aikaa. Lohdutuksensa kullakin tässä elämämme vaikeasti hahmottuvassa todellisuudessa... mutta tiede saattaa kertoa jotain ihan oikeasti ymmärettävää. Tosin se vaatii ponnisteluja, ajattelun voimia vaativaa ponnistelua...

 

cool devil

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kaikki viittaa siihen että mielikuvitusta on. Täyttä varmuutta ei ole kellään.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

X vaikuttaa kaikkeen => X=Jumala Onko X mielikuvituksen tuotetta, vai onko X olemassa. Määrittele mikä X on ja kumoa X:n olemassaolo. Jumaluus alkaa siitä, mihin tietoisuutemme päättyy. :)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Teppo Nygren. X on Teppo Nygrenin mielikuvituksen yksi tuote muiden lukemattomien ja määrittelemättömien joukossa. ;)

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Määrittelemätön ei voi kyllä olla mielikuvituksen tuotetta. Määritelty taas sitä vastoin on. Samalla tavoin kuin kolme alkuainetta määriteltiin aikalaisille on aikalaisille määritelty myös Jumala. Se mikä tai millainen Jumala on oikeasti ei voi olla mielikuvituksen tuotetta, koska ainakaan minun mielikuvitukseni ei siihen riitä. Kiitos kuitenkin :)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja Vastaus kommenttiin #4

Niin Teppo, miten määrittelet vaikkapa luonnehdinnat "äärettömän suuri" ja vastaavasti "äärettömän pieni"? Kyllä näiden luonnehdintojen määrittelemiseen tarvitaan kovastikin runsaasti mielikuvitusta, vaikka emme "arkitajunnassamme" kykene niitä asillisesti kunnolla määrittelemäänkään. Ihmisen tutkittuja historiansiivuja tarkasteltaessa, eri aikoina ja paikoissa sekä kulttuureissa on ollut ja on edelleenkin erilaisia jumalolentoja, jotka ovat ilman muuta ihmisten mielikuvituksien tuotteita. Niistä ovat monet muutkin sitten ottaneet omakseen ne, jotka tuntuvat parhaiten vastaavan oman tajunnan tarpeita, oman mielen kuvitelmia olevaisuudesta ja siinä oleviksi kuviteltuja olioita, mielikuvitusolioita.

On selvää, että "ammoisina aikoina" uskonnot sisälsivät jumalia, joita löytyi sekä ympäröivästä luonnosta että silmin havaittavalta tähtitaivaalta. Aurinkokin on ollut mm. Egyptissä merkitävä jumala - saattaa se joillekin olle edelleenkin. Tosin nykytiede osaa nähdä tuon Auringon yhdeksi perin tavanomaiseksi tähdeksi muiden satojen miljardien tähtien joukosssa Galaksissamme, jota me nimitämme myös Linnunradaksi.

"Ammoisina aikoina" Maa oli ihmisen mielikuvituksessa litteä lätty, myhemmin sentään pallo, mutta vielä kaiken keskus, jota kaikki muut silmin havaittavat "taivaankappaleet" kiersivät. Noihin aikoihin liittyy myös nykyisin valtauskonnoiksi nimitettyjen jumalat, joiden ilman muuta kuviteltiin luoneen Maan ja koko maailman. Tosin tuo "koko maailma" oli perin pieni ja käsitti vain osan aurinkokuntaamme (vain kuusi planeettaa ja Aurinko)ja lähimmät Galaksimme öisin näkyvät tähdet. Ei siis ole lainkaan ihme, että tästä käsityksestä mm. kirkot eivät ole kyenneet kunnolla irtautumaan. Galieleo Galilein pannaan julistetut kirjatkin vapautettiin siitä vasta 1990-luvun puolivälissä. Raamatun ja Koraanin jumala(t) täytyy toki suojata kosmoksemme julmalta todellisuudelta, missä Maa on vain yksi miljardeista muista kaltaisistaan planeetoista. Eikä se ole se Jumalan luoma kaikkeuden keskus, jota juuri jumaluuden kaikkivoipaisuus vaatisi.

Sekin mitä ihmiskunta on saanut aikaan Maa-planeetalla ja sen lähiavaruudessa, on ensin ollut pelkkä mielikuvituksen hämärä utukuva, toive. Mutta noit utukuvia, mielkuvituksen tuotteitta on sittemmin koetettu rakennella, ja kas; nyt meillä on tiedettä ja teknologiaa kännyköistä avaruusaluksiin, dynamiiteista atomipommeihin... Eli siis kuka loi nämäkin härpäkkeet? Missä luuraa se Jumala?

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No minä uskon että Luoja on ja edelleen jatkaa luomistaankin ja uskovaksi tullaan vain kun Pyhä Henki tulee asumaan ihmiseen, eli Pyhä Henki tulee asumaan lihalliseen ihmiseen . Lapsi jo vauvana uskoo Luojaan kuten professori Justin Barrett kertoo kirjassa Born Believers ja muita hänen kertomuksiaan , sitten voitte kattoo you tube videon Howard Storm tai lukee kirjan Nicky Cruz Juokse Poika Juokse. Ihminen on jo vauvana uskonut luonnostaan Luojaan, mutta kun kasvaa, niin sitten monet menettävätkin sen lapsen uskon ja sillai aletaan elämään maailman menon mukaan ja siksi pitäs se parannus tehä eli parannus on sitä, että ei enää eletä entisen elämänmallin mukaan.Justin Barrett: Why would anyone believe in God--hyvä kirja, professori ja psykologi Oxfordin Yliopisto Englanti. Evoluutio taas , se kertoo vain mitä luonnossa on muutoksia eli evoluutio ei kumoa mitään Luojaa. Evoluutio tarkottaakin muutosta

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Jali Karjalainen. "Kukin tulkoon uskollaan autuaaksi" lienee monesti toistettu ja sanalaskuihinkin verrattu sanonta. Tässä voisin vielä tähdentää, että "autuaaksi tuloa auttaa myös hyvä mielikuvitus". Todellakin Jali, voit uskoa mihin tahansa oman halusi mukaan, en lähde sitä millään tavoin rajoittamaan.

Mitä tulee tuohon evoluutioon, sillä on tekemistä josaain määrin myös uskontojen kanssa: tuolloin puhutaan tarkemmin ottaen kultuurisesta evoluutiosta. Se merkitsee samalla sitä, että kultuurit muuttuvat ja ilmeisestikin saattavat myös kehittyä jollain mittapuulla mitattuina. Tämä evoluutio koskee myös uskontoja ja jumaluskontojakin vastaavasti: ihmisen mielikuvitus näissäkin asioissa on usein varsin vilkas.

Evoluutio ei siis itsessään "kumoa" sen kummemmin uskontoja kuin jumaluskontojen jumaliakaan, mutta muutoksen pyörteissä syntyy usein tilanteita, missä jokin uskonto muuttuu niin, että sitä ei hetikään tunnisteta entisekseen. Joitakin yhteisiä piirteitä uusien ja entisten kanssa kuitenkin nähdään: yksi ehkä merkittävin on se, että uskonnot eivät hevin luovu käsitteestä "ikuinen elämä". Egyptin pyramidit kertovat sen varsin havainnollisesti: faraoiden haudat ovet "kivinen kertomus" tuosta. Kuten on Raamatunkin kertomus "ylösnousemuksesta". Näissä tarinoissa jumalat ja taivaat vain saavat uusia ilmenemismuotoja ihmisen mielikuvituksen rajoissa.

Uskontoja on Telluksemme kamaralla itse asiassa satoja tai jopa tuhansia, jos ei olla turhan tarkkoja erilaisuuksista. Ja ihan kaikki ne ovat ihmisen luomia kulttuurien meemejä. Usko pois Jali... ;)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No kannattaaa katsoo video you tube Howard Storm ja lukea kirjat Nicky Cruz Juokse Poika Juokse ja Justin Barrett: Born Believers, professori ja psykologia

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset