juhaniharjunharja Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!

Osiris, Dionysos ja Jeesus

Ylösnousseet jumalanpojat: Osiris, Dionysos ja Jeesus. Mutta toki mytologiasta riippuen.

Osiris:

Osiris oli yksi ehkä tärkeimmistä muinaisegyptiläisten palvomista jumalista. Hänen kerrotaan hallinneen kuoleman valtakuntaa, tehneen maan hedelmälliseksi ja mahdollistaneen kuolemanjälkeisen elämän, mikä seikka liittää osisirisuskomuksen myös osaksi jeesusmytologiaa. Osiriksen uskottiin ammoin toimineen ihmishallitsijana, joka opetti ihmisille muunmuassa sivistystä ja maanviljelystaitoja.

Wikipedian mukaan:"Plutarkhoksen De Iside et Osiriden perusteella voitu ennallistaa seuraava versio Osiris-tarusta:

Alussa oli kaaos, josta syntyi luojajumala Ra-Atum, joka hedelmöitti itse itsenä ja synnytti taivaanjumalatar Nutin ja maanjumala Gebin. Nämä puolestaan saivat lapset Osiris, Seth, Isis ja Neftys. Osiris ja hänen sisarvaimonsa Isis saivat hallittavakseen Ylä-Egyptin, Seth ja hänen sisarvaimonsa Neftys Ala-Egyptin.

Seth ei kuitenkaan ole tyytyväinen jakoon, vaan olisi halunnut itselleen Osiriksen hedelmällisen maan. Saadakseen haluamansa Seth surmaa hänet, paloittelee Osiriksen ruumiin ja levittää palat ympäri Egyptiä.
Osiris herää henkiin nielaistuaan salaperäisellä tavalla Horuksen silmän. Kuolleista herättyään hän ei kuitenkaan voi jäädä hallitsemaan eläviä, vaan siiryy Lännen maahan hallitsemaan ja tuomitsemaan kuolleita."


Osiriksen palvonta oli hyvin laajaa, ja Osirikselle rakennetuissa temppeleissä vietettiin vuosittain Osiris-juhlia.  Osiris-mystiikka levisi Serapis-kultin mukana aina Roomaan ja Kreikkaan asti. Kristityt sulkivat viimeisen Osiriksen temppelin tietojen mukaan vasta vuonna vuonna 527. Kristinuskossa ja Osiris-kultissa näyttää olevan niin paljon yhteisiä piirteitä, että Osiris-kultti säilyi juuri tästä syystä varsin kauan myös Roomassa ja Kreikassa.

Dionysos:

Dionysos on viinin, traagisen taiteen, päihtyneen hurmion ja hedelmällisyyden jumala antiikin Kreikan mytologiassa. Wikipedian mukaan "Dionysoksen synnytti kuolevainen Semele Zeuksen hedelmöittämänä. Erään myytin mukaan Zeuksen mustasukkainen puoliso Hera huijasi Semeleä pyytämään Zeusta näyttäytymään todellisessa luonnossaan; Semele ei kestänyt näkyä vaan paloi. Zeus ehti kuitenkin pelastaa poikansa ja sijoitti tämän reiteensä. Myöhemmin Zeus lähetti Heran pelossa Dionysoksen Kreikan ulkopuolelle nymfien hoitoon. Vartuttuaan Dionysos keksi viinin mahdin ja lähti vaeltamaan Aasiaan johtaen kulkuetta, jossa marssi viinistä hurmaantuneita satyyrejä, sileenejä ja nymfejä. Dionysoksen kerrotaan muuttaneen veden viiniksi Dionysoksen ja Ariadnen häissä."

Wikipedian mukaan "Dionysos tunnettiin myös nimillä Eleutherios ("Vapauttaja") ja Soter ("Pelastaja"). Toisinaan hänestä käytettiin myös nimeä Lyaios, joka myös tarkoittaa "Vapauttajaa". Nimitys johtui siitä, että Dionysoksen ajateltiin vapauttavan ihmisen huolista ja murheista."

 Maalaustaiteessa Dionysosta kuvataan usein pitkähiuksiseksi nuorukaiseksi tai sitten pieneksi sylilapseksi. Joskus Dionysos kuvataan naismaiseksi, pulleaksi nuorukaiseksi. Yhtymäkohdat Jeesuksen kuvaamisessa ovat varsin merkittäviä myös Vatikaanin Pietarinkirkon seimen Jeesus-lapsessa.

Jeesus:

Wikipedia kertoo:" Jeesus Kristus[7] (arameaksi ܝܫܘܥ, Jeashua, hepr. ‏ישו הנוצרי‎, Jeshua HaMashiach, m.kreik. Ιησους Χρτστος ie:su:s kʰristos, lat. Iesus Christus, ven. Иису́с Христо́с, Iisús Xristós, arab. يَسُوع اَلْمَسِيح‎, yasūʿ al-masīḥ), myös Ihmisen Poika,[8] Jumalan Poika[9] ja Jeesus Nasaretilainen[10] (n. 6/4/3 eaa.30/33 jaa.[1]) oli Uuden testamentin mukaan juutalainen hengellinen opettaja, profetoitu Messias,[11] parantaja ja ihmeiden tekijä. "

Jeesuksesta kerrotaan erityisesti ns. uudessa testamentissa, mutta löytyy noita kertomuksia myös monesta muustakin lähteestä. Wikipedian sivulta https://fi.wikipedia.org/wiki/Jeesus   löytyy varsin kattava kuvaus aiheesta Jeesus.

Keskeistä näissä Jeesu- tarinoissa Osiriks- ja Dionysos-tarinoihin nähden ovat seuraavat kristillisen uskon "postulaatit":

- Jeesus antoi henkensä.
- Jeesus sovitti ristillä maailman synnit ja nousi kuolleista kolmantena päivänä kuolemansa jälkeen
- Jeesus astuu taivaaseen Isän oikealle puolelle
- Jeesus tulee aikojen lopussa tuomitsemaan jokaisen taivaaseen tai kadotukseen.

Monien nykyisten suuruskontojen ehkä syvimpiä olemuksia ovat niiden myyttisten kertomusten eräänlainen historiallisuus: jatkuva lupaus kuoleman jälkeisestä elämästä, ylösnousemus johonkin mystiseen toisolevaisuuteen, joka löytyy vaikkapa nyt taivaaksi kuvatusta maanylisestä. Kuun, Auringon, planeettojen ja tähtien on katsottu edustavan tuota jumalallista toisolevaisuutta ja edelleenkin tälle "taivaalle" uhrataan ihmiskunnan tulevaisuuksia. Mytologiain voima on kultuuriperimässämme, meemeiksikin kutsutuissa "kulttuurigeeneissä". Ihminen luo jumalansa - pääosin aina omaksi kuvakseen.

angel

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Tähän liittyy myös monoteistisen uskonnon syntyminen Egyptissä faarao Akhenatonin hallintoaikaan, jolloin monijumaluus korvautui Atonin auringonkeränjumalan palvonnaksi. Tässä lienee juutalaisuuden alkuperä, kuten myös, kritsillisyyden ja islamin. Kai voi sanoa Egyptistä kaikki...

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos hyvästä kommentistasi Pasi Salmi.