juhaniharjunharja Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!

Haluatko sinäkin mikromuovitettua Tenon lohta ruokapöytääsi?

Utsjoki 10.06.2018

Tulin juuri Utsjoen Aligastunturista.

Poroportin luona on jo vuosia maannut poroille tarkoitettuja heinäpaaleja, valkoiseen muoviin käärittyinä. Tunturin tuulet ja myrskyt ovat kuitenkin repineet hajalle heinäpaalien muovikuoria ja osa niistä on sinkoutunut kauas tunturin rinteeseen ja osa päätynyt muutoin raikkaisiin tunturipuroihin joilla on yhteys sekä Tenoon että Utsjokeen.

Viime aikoina on paljon puhuttu erityisesti merien muoviroskasta ja niiden hajoamisesta mikromuoveiksi. Puhutaan jo, että pian merissä on enemmän muovia kuin kaloja. Mutta ilman tätä ongelmaa ei olla näköjään Ydin-Lapissa Utsjoellakaan. Tenon ja Utsjoen villi lohi on toki ollut uhattuna jo pitkään: Lohiloinen Gyrodactylus salaris. Mutta, mutta, nyt näyttää muoviroska ja mikromuovit tulleen mukaan tähän puhtaan luonnon kuolemanleikkiin. Ja syynä tähän on - kuinkas muuten - me ihminen, homo sapiens. Pitää katsoa peiliin, niin paikallinen poromies kuin me muutkin paikalliset asukkaat sekä turistit.

On jo aika kysyä: haluammeko mikromuovitettua Tenon lohta ruokapöytäämme? Jos haluamme, annamme tilanteen olla tämän. Mutta jos emme halua, meidän jokaisen utsjokisen ja tänne tulevan turistin on syytä huolehtia ensinnäkin ympäristömme siisteydestä että siitäkin, millaisia määriä mikromuoveja päästämme viemäreihimme.

Olemme Telluksemme kanssa jo nyt tukalassa tilanteessa kaiken moisten ihmisen päästöjen ja moskan vuoksi. On aika herätä ja toimia: siisteys kunniaan Utsjoelta alkaen!

cool

 

Henkilön Juhani Harjunharja kuva.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija