juhaniharjunharja Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!

Kun Aurinko ja Kuu pysäytettiin, niin miten se tapahtuikaan?

Raamatussa kerrotaan seuraavaa:

Joos. 10:12-13

Sinä päivänä, jona Herra antoi amorilaiset israelilaisten käsiin, Joosua puhui Herralle israelilaisten kuullen ja 
sanoi:   "Aurinko, pysy paikallasi Gibeonissa! Kuu, ole liikkumatta Aijalonin laakson yllä!" 

Silloin puhui Joosua Herralle, sinä päivänä, jona Herra antoi amorilaiset israelilaisten valtaan, ja sanoi 
Israelin silmien edessä: "Aurinko, seiso alallasi Gibeonissa, ja kuu Aijalonin laaksossa". 

Ja niin aurinko pysyi paikallaanja kuu oli liikkumatta, kunnes kansa oli kostanut vihollisilleen. Näin on kirjoitettuna Oikeamielisen kirjassa. Aurinko seisahtui taivaan laelle kokonaiseksi päiväksi eikä kiirehtinyt laskemaan.

Näin siis aikoinaan Herra teki noita ihmeitä kaiken kansan ällisteltäväksi. Mutta nyt olisi hyvä tarkastella tätä asiaa vähän tarkemmin sekä astronomian että yleensäkin fysiikan kantilta. Eli miten Herra hoiteli homman. Ja erityisesti, mitä olisi Maan kamarralla tapahtunut, josko homma olisikin totta?  Olisiko tätä "ihmettä" Joosuakaan ollut tapahtuman jälkeen kertomassa?

Ehdotan lukijaani pähkäilemään asiaa ja koettamaan ratkaista "ihmeen" nykyluonnontieteteenkin valossa.

cooldevilsmiley 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Yksinkertaisin selitys on aina se todenäköisin. Että koko ilmiö on kirjoittajansa sepitettä. Ehkä jonkin leirinuotio-kerrontaperinteen tuotoksia.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Jukka Konttinen. Hyvinkin näin. Mutta jos olettaisimme, että moinen olisi tositapahtuma, niin miten tuo itse temppu olisi kuvattavissa nykytiedon valossa? Ja mitä siitä olisi ollut seurauksena erityisesti maapallolle ja sen silloisille asukkaille? Nimittäin tokihan näin olisi teoriassa mahdollista tapahtua; se vain on mielenkiintoista, jotta miten? Sen verran voin sanoa, että tässä joutuu käyttämään sekä Keplerin että Newtonin mekaniikan lakeja kuvaamaan muodostuvaa tilanetta. Lisäksi uskallan väittää, että kukaan ei olisi selvinnyt muodostuvasta g-voimien mylläkästä hengissä.

Juha Manninen

Ilmiö perustuu siihen, että maa on litteä pannukakku eikä pallo.
Painovoimalla ei ole juuri vaikutusta.
Pysymme pannukakun päällä, koska se kiihtyy jatkuvasti 9,81 m/s2.
Asian on todistanut aukottomasti The Flat Earth Society :
https://theflatearthsociety.org

Aion tilata aiheeseen liittyvän T-paidan, esim.
https://www.amazon.de/Flat-Earth-Society-Gesellsch...

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Juha Manninen. Lienee noin ajateltu ns. raamatullisina aikoina ainakin maapallon suhteen. Toisaalta pallo oli jo tuolloin löydetty geometrinen kappale, joten muutamat askartelivat jo tosissaan maapallon ja sen ympäristön kimpussa. Aristoteleen vaikutukset tulivat toki hiukan myöhemmin kuvaan, mutta painovoima löytyi vasta Newtonin myötä muutama tuhat vuotta myöhemmin. Sitä ennen olivat Keplerin planeettaliikkeen lait nähneet päivänvalonsa, ja Galileo Galilei julistettu kirkon paavillisin voimin tuotteittensa johdosta pannaan. No pääsiväthän nämä tuotteen pannasta vihdoin tuossa 1990-luvun puolivälissä ja taisi siinä Galileokin saada jonkinlaisen vapautuksen...

Mitä tulee tuohon The Flat Earth Societyn "todistuksiin" ne lienevät yhtä vakuuttavat kuin Raamatunkin "todistukset". Joten sinällään sopinevat tähän tarinoinnin kuvaan.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Yksinkertaisin toteutustapa olisi pysäyttää maapallon pyörimisliike. Kuu kun pyörii maapallon ympäri kerran kuukaudessa, ei sen 12 asteen siirtymällä vuorokaudessa ole helposti havaittavaa vaikutusta. Kun maapallon ympärysmitta päiväntasaajalla on 40 075,017 km, on suurin kehänopeus 1 669,79 km/h eli 463,831 m/s eli selvästi yli äänen nopeuden. Yliäänilentokone kyllä pysähtyy aika lyhyessä ajassa, mutta jos maapallon pyörimisliike pysähtyisi samassa tahdissa, vesimassat eli valtameret varmaan jatkaisivat lähes vanhaa vauhtiaan aiheuttaen aikamoisia tsunameja. Tosin navoilla ei huomaisi juuri mitään.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Kiitos kommentistasi Raimo Koski. Noinkin asiaa voi lähestyä

Mutta esitän tässä myös seuraavan tavan:

Kun Herra pysäytti Auringon ja Kuun taivaalle

Näin se saattoi mennä pienimmän vahingon periaatteella laskettuna.

Maa:

Maa lukkiutui Aurinkoon eli Maa käänsi vuotuiskierrollaan saman puolen Aurinkoon, jolloin Aurinko näytti Maasta katsoen pysähtyneen taivaalle. Tämä tarkoitti samalla sitä, että Maan kiertoaika itsensä ympäri muuttui 24 tunnista 365 vuorokauteen. Oletettavasti muutos-tapahtuman kesto oli noin 5 sekuntia. Synnytetyn hitausvoiman kiihtyvyys ekvaattorin läheisyydessä oli silloin laskennallisesti g´= 9,4 g eli g-voima kasvoi maankamaralla runsaat 9-kertaiseski Maan painovoiman kiihtyvyyteen nähden.

Nyt tiedetään, että ihminen ei juurikaan kestä 6-kertaista g-voimaa, joten Joosua tuskin olisi ollut kertomassa kenellekään mitään tuonkaan tapahtuman johdosta, jossa g-voima olisi ollut yli 9-kertainen. Toisaalta maankamara ja vesistöt olisivat nekin kokeneet rankan myllerryksen, jonka jälkeen ihmiskunnan jäänteitä olisi ollut etsittävä kovasti läheltä napa-alueita. Olisiko löytynyt, ei tarina kerro.

Kuu:

Kuu lukkiutuu Maahan ja Aurinkoon, jolloin sen kiertoaika Maan ympäri kasvaa noin 28 vuorokaudesta 365 vuorokauteen. Samalla Keplerin III lain mukaan Kuun kiertorata kasvaa noin 380000 km:stä 2,1 miljoonaan kilometriin. Kuu siis sinkoutuu kauas avaruuteen ja syntyneiden g-voimien johdosta kokee varsin suuren myllerryksen pinnallaan.

Kaiken kaikkiaan tämä Joosuan tarina Herran tempusta tuntuu puhtaalta sadulta, mutta sitähän Raamatun tarinat yleensäkin taitavat olla.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Sinun laskelmasi on tietysti tarkempi, mutta kannattaako satujen perusteella kovin tarkkaan laskea?

Sitä kyllä ihmettelen, mistä stetsonista tuon 5 sekunnin vedit. En nyt edes uskalla kuvitella, miten suurta tehoa vaatisi maapallon kokoisen massan pyörimisliikkeen pysäyttäminen niin nopeasti. Voiman ja vastavoiman kohtaaminen varmaankin räjäyttäisi koko pallon muihin galakseihin.

Kuun loittoneminen voi äkkiseltään vaikuttaa trivialta, mutta se heikentäisi maan magneettikenttää, joka estää aurinkotuulena tunnettua säteilyä ja maapallo taitaisi tulla asuinkelvottomaksi.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Niin Raimo, tuo 5 sekuntia on sitä raamatullista armonaikaa tehdä havaintoa seisahtumisesta, tämän vedin tuosta stetsonista. Kun puhutaan raamatun kaikkivoivasta Herrasta, jolle mikään ei ole mahdotonta, voiman ja vastavoiman kitkatekijät olivat noina raamatullisina aikoina vielä tyystin hakusessa. Voimme toki suunnata Keplerin III lain vaikutusta myös tarinan keskeiseen henkilöön Joosuaan ja katsoa, minkä moisen lennokin hänestäkin saamme Kuun lisäksi. Taitaa käydä niin, että Joosua olisi huomannut liitelevänsä jo ulkoavaruudessa noi 50 Maan säteen päässä maankamarasta. No tokihan muutakin kamaa olisi ollut kaverina taivaltamassa mitä ilmeisimmin kohden galaksiavaruutta.